Aktiviteter

SVENSKA KVINNORS

EUROPANÄTVERK


Aktuellt i SKEN


Inbjudan till Årsmötet den 15 februari.

Tid kl. 11 - 13. Ej kl 13 som det står i inbjudan.

Klicka här för att komma till inbjudan. 


Alice Bah Kunke, EU parlamentarikern
sedan januari 2020 berättar om EUs
jämställdhetsmål samt hur hon kommer
att arbeta med jämställdhet!
Klicka här för att komma till verksamhetsberättelsen. 


Årets Europé 2019 - Greta Thunberg


Motiveringen för vinnaren av  2019 års Europé är;


Europa står inför utmaningar som kräver samarbete och gemensamma medel för att kunna lösas.


Greta Thunberg har lyckats mobilisera en hel generation. Från en ensam skolelev som strejkar för klimatet till en opinionsbildare av rang, från Stockholm till Bryssel, Davos och världen. Med sin ärlighet och sitt mod har hon utmanat, kritiserat och ifrågasatt makthavare i sin kamp om en bättre, mer hållbar värld. I en tid då gemensamma värderingar utmanas lyser Greta klar för de yngre och för Europa. Därför är Greta Thunberg Årets Europé!


Greta Thunberg kommer att hedras vid en traditionsenlig ceremoni i samband med Europadagens firande i Stockholm 9 maj.


Klicka här för att ta del av tidigare pristagare.


SKEN – Svenska Kvinnors Europa Nätverk!

Vi behövs nu mer än någonsin, då upproret me#too, bevisar att jämställdhetsarbetet är viktigt och behöver breddas både i Sverige och i andra länder.


Vad gör SKEN?


SKEN arbetar med att utveckla systerkontakter med våra länder runt Östersjön. Vi har etablerat samarbete med Finland och Litauen. Estland och Åland är näst på tur. Vi anordnar ambassadbesök– Rumänien är EUs värdnation våren 2019.


Andra aktiviteter som vi brukar ha är studiecirklar. Den senaste studiecirkeln handlade om SKENs bok – Kvinnornas EU.


SKEN anordnar också semniarier. Ett viktigt semnarium som vi hade under 2017 handlade om EU:s sociala pelare där jämställdhet ingår. Klicka här för att ta del av anteckningarna. Under rubriken Aktiviteter - 2018 kan du ta del av bilder från ett seminarium men samma tema på Europahuset.


Sken är också med och utser Året Europé.Jag hoppas du vill deltaga i våra aktiviteter och betala SKENs blyga medlemsavgift på 150 sek för 2018.


SKENs plusgiro nr : 44410322.


Med vänlig hälsning

Cecilia Silfwerbrand


Ordförande SKEN

Facebook.com/SKEN


Lite information om SKENs ordförande:


Jämställdhet är det viktigaste för att utveckla välstånd och livskvalitet ! Jag har varit medlem i SKEN sedan 2009 och dess ordförande sedan 2017. SKEN har viktiga uppgifter med att sprida information och nyfikenhet om EU.


Vi har en egen möteslokal – Mäster Olofs Gården i Gamla stan. Vi har ca 3–5 sammankomster under året. Varje år besöker vi EUs värdlands ambassad i Stockholm för att lära oss mer om jämställdheten i det landet. I år är det Rumänien som är värdland under våren 2019!

SKEN är en av deltagarna att utse årets europé – som äger högtidligt rum på EU dagen den 9 maj.


Sedan 2012 arbetar vi med att utveckla ett kvinnonätverk för ökad jämställdhet mellan länderna kring Östersjön. Vi har besökt Finland och Litauen och planerar nu för Estland och Lettland. De olika länderna har kommit till skilda nivåer vad gäller kvinnors rättigheter! Vi samarbetar här med Kvinnor för fred runt Östersjön.

SKENs verksamhet finansieras av medlemsavgifter samt sökta medel från MUCH och f o m 2019 jämställdhetsmynigheten.

 

Som medlem i SKEN har jag tillgång till en mängd sammankomster inom Europahuset på Regeringsgatan 65 i Stockholm. Inför varje EU- val som det som snart förestår 26 maj 2019 så sprider vi vårt budskap! I år är det formulerat så här:

I år röstar jag och kryssar en kvinna i EU-valet!

 

Välkommen till SKEN!

Cecilia


SKEN TIPSAR


#Den här gången röstar jag

EU-valet den 26 maj 2019 är viktigare än någonsin - det äger rum i ett helt annat sammanhang än tidigare val - och vi hoppas att du vill gå med i kampanjen för ett ökat valdeltagande.


För att göra det enkelt att engagera sig, och att dela engagemanget med så många som möjligt, har Europaparlamentets kontor lanserat en webbplats med samma namn som kampanjen: Den här gången röstar jag. Här klickar du för att gå med #denhargangenrostarjag


SKENs uppmaning GÅ OCH RÖSTA. Kryssa en kvinna.
* #metoo
     

Alexandra Pascalidou och Malou von Siwers pratar om

#metoo boken som Alexandra skrivit!*Nu finns det möjligheten att se föreställningen Svenska hijabis i SVT och på UR Play.


Svenska hijabis väckte stor uppmärksamhet när den sattes upp på Dramaten i Stockholm och turnerade runt i Sverige för drygt ett år sedan.


Ni som missade den kan se den redan nu på UR Play: https://urplay.se/program/204022-svenska-hijabis*SKENs ordförande deltog på Forum jämställd i Karlstad. Läs mer genom att klicka här.


*SKEN vill tipsa om Sveriges Kvinnolobbys hemsida där det finns information om den nya demokratisatsningen. Klicka här för att läsa mer.


*SKEN vill tipsa om kampanjen "One Billion Raising. Läs mer genom att klicka här.


*SKEN vill tipsa om NIKK och deras årsamanfattning. Klicka här.


*SKEN vill tipsa om Sveriges Kvinnolobby och deras artikel om en modern föräldrarförsäkring. Klicka här.

 


*SKEN vill tipsa om Sveriges Kvinnolobbys arbete och deras rekmmendationer för ett mer jämställt EU. Klicka här för att läsa rekommendationerna.*SKEN vill tipsa om följande artikel på Europaportalen:


Sverige Eu-bäst på jämställdhet. Läs mer genom att klicka här.*SKEN vill tipsa om följande artikel på Europaportalen:


Undersökning: Svensk EU-kunskap växer. Läs mer genom att klicka här.