Aktiviteter

SVENSKA KVINNORS

EUROPANÄTVERK

 

Aktuellt i SKEN

 

SKEN 2018

 

SKEN arbetar med att utveckla systerkontakter med våra länder runt Östersjön. Vi har etablerat samarbete med Finland och Litauen. Estland och Åland är näst på tur. Som vanligt kommer vi att inbjuda till våra uppskattade ambassadbesök– Österrike är EUs värdnation hösten 2018.

 

Under hösten startar vi vår andra studiecirkel kring SKENs bok – Kvinnornas EU. Ett gemensamt besök på en konstutställning eller teaterbesök hinner vi också med.

 

Jag hoppas du vill deltaga i våra aktiviteter och betala SKENs blyga medlemsavgift på 150 sek för 2018.

 

SKENs plusgiro nr : 44410322.

 

Med vänlig hälsning

Cecilia Silfwerbrand

 

Ordförande SKEN

Facebook.com/SKEN

 

SKEN – Svenska Kvinnors Europa Nätverk!

Vi behövs nu mer än någonsin, då upproret me#too, bevisar att jämställdhetsarbetet är viktigt och behöver breddas både i Sverige och i andra länder.

 

Vad gör SKEN?

 

SKEN hade ett välbesökt och uppskattat seminarium i oktober 2017 om EU:s sociala pelare där jämställdhet ingår.

 

Svenska Kvinnolobbyns (SKL)Forum Jämställdhet i Karlstad 6–7 jan 2018 deltog SKEN i. SKL är en medlemsorganisation för kvinnoföreningar där SKEN är en av drygt 50-tal föreningar. SKL är en aktiv lobbyaktör för jämställdhet och social rättvisa.

 

Vid SKL:s årsmöte debatterades livligt jämställdhet ur ett stort antal perspektiv. Se www.svenskakvinnorseuropanaetverk.se

 

*Richard Swartz utsedd till Årets Europé

Årets Europé, Richard Swartz, får utmärkelsen för att han ”outtröttligt” rapporterat om politik och kultur på plats i Europa med ”exakthet, sälta och humor.” Han kunde inte närvara för att ta emot priset men hans tacktal lästes upp under ceremonin. För att lyssna på talet klicka här. Du kommer till regeringskansliets hemsida där du hittar en video från dagen.

 

 

*SKL går med i Europaportalen. Läs mer genom att klicka här.

 

 

SKEN TIPSAR

 

#Den här gången röstar jag

EU-valet den 26 maj 2019 är viktigare än någonsin - det äger rum i ett helt annat sammanhang än tidigare val - och vi hoppas att du vill gå med i kampanjen för ett ökat valdeltagande.

 

För att göra det enkelt att engagera sig, och att dela engagemanget med så många som möjligt, har Europaparlamentets kontor lanserat en webbplats med samma namn som kampanjen: Den här gången röstar jag. Här klickar du för att gå med #denhargangenrostarjag

 

*Den 14 november bjuder SKL in till nationell dialog om sammanhållningspolitiken. Klicka här för mer information och anmälan.

 

*Jämställdhetspriset

Rekordmånga har nominerats till Svenska Jämmställdhetspriset 2019. Vinnaren kommer att presenteras på Forum Jämställdhet, Sveriges största jämställdhetskonferens som äger rum den 30-31 januari 2019 i Luleå. Klicka här för mer information.

 

 

* #metoo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexandra Pascalidou och Malou von Siwers pratar om

#metoo boken som Alexandra skrivit!

 

 

*Nu finns det möjligheten att se föreställningen Svenska hijabis i SVT och på UR Play.

 

Svenska hijabis väckte stor uppmärksamhet när den sattes upp på Dramaten i Stockholm och turnerade runt i Sverige för drygt ett år sedan.

 

Ni som missade den kan se den redan nu på UR Play: https://urplay.se/program/204022-svenska-hijabis

 

 

*SKENs ordförande deltog på Forum jämställd i Karlstad. Läs mer genom att klicka här.

 

*SKEN vill tipsa om Sveriges Kvinnolobbys hemsida där det finns information om den nya demokratisatsningen. Klicka här för att läsa mer.

 

*SKEN vill tipsa om kampanjen "One Billion Raising. Läs mer genom att klicka här.

 

*SKEN vill tipsa om NIKK och deras årsamanfattning. Klicka här.

 

*SKEN vill tipsa om Sveriges Kvinnolobby och deras artikel om en modern föräldrarförsäkring. Klicka här.

 

*Lena Ag utsedd till generaldirektör för Jämy

Regeringen utsåg den 26 oktober Lena Ag till generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten. Lena kommer närmast från organisationen Kvinna till kvinna där hon är generalsekreterare. Under december månad kommer Lena att tillsammans med cheferna och medarbetare från den administrativa enheten förbereda starten av myndigheten och de övriga medarbetarnas ankomst i januari.

 

 

*SKEN vill tipsa om Sveriges Kvinnolobbys arbete och deras rekmmendationer för ett mer jämställt EU. Klicka här för att läsa rekommendationerna.

 

 

*SKEN vill tipsa om följande artikel på Europaportalen:

 

Sverige Eu-bäst på jämställdhet. Läs mer genom att klicka här.

 

 

*SKEN vill tipsa om följande artikel på Europaportalen:

 

Undersökning: Svensk EU-kunskap växer. Läs mer genom att klicka här.

 

SKEN 2017

På årsmötet i april fastställdes SKENs omarbetade stadgar där bl.a.

jämställdhetsfrågan införs efter att ha tagits bort 2010.

 

Den nya styrelsen består av ordförande Cecilia Silfwerbrand, kassör Siw Wahrstedt och ledamöterna Gabriele Winai Ström och Charlotta Holmquist. Vid vårt konstituerande möte fastslog vi Skens inriktning de kommande åren.

 

Läs hela brevet genom att klicka här.