Aktiviteter

Aktuellt i SKEN

 

Välkommen till SKENs årsmöte 2019

Mötet hålls den 27 mars 2019 klockan 13.00-15.00 på Mäster Olofsgården, Svartmangatan 6.

 

SKEN – Svenska Kvinnors Europa Nätverk!

Vi behövs nu mer än någonsin, då upproret me#too, bevisar att jämställdhetsarbetet är viktigt och behöver breddas både i Sverige och i andra länder.

 

Vad gör SKEN?

 

SKEN arbetar med att utveckla systerkontakter med våra länder runt Östersjön. Vi har etablerat samarbete med Finland och Litauen. Estland och Åland är näst på tur. Vi anordnar ambassadbesök– Rumänien är EUs värdnation våren 2019.

 

Andra aktiviteter som vi brukar ha är studiecirklar. Den senaste studiecirkeln handlade om SKENs bok – Kvinnornas EU.

 

SKEN anordnar också semniarier. Ett viktigt semnarium som vi hade under 2017 handlade om EU:s sociala pelare där jämställdhet ingår. Klicka här för att ta del av anteckningarna. Under rubriken Aktiviteter - 2018 kan du ta del av bilder från ett seminarium men samma tema på Europahuset.

 

Sken är också med och utser Året Europé.

 

 

Jag hoppas du vill deltaga i våra aktiviteter och betala SKENs blyga medlemsavgift på 150 sek för 2018.

 

SKENs plusgiro nr : 44410322.

 

Med vänlig hälsning

Cecilia Silfwerbrand

 

Ordförande SKEN

Facebook.com/SKEN

 

 

*Richard Swartz utsedd till Årets Europé

Årets Europé, Richard Swartz, får utmärkelsen för att han ”outtröttligt” rapporterat om politik och kultur på plats i Europa med ”exakthet, sälta och humor.” Han kunde inte närvara för att ta emot priset men hans tacktal lästes upp under ceremonin. För att lyssna på talet klicka här. Du kommer till regeringskansliets hemsida där du hittar en video från dagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cecilia Silfwerbrand, Stefano Giangiacomo, Walbourga Habsburg Douglas och Rickard Schwartz

 

Den 20 november 2018 överlämnades diplomet till Årets Europé 2018 Rickard Schwartz. Närvarande var bl.a.ordföranden för Svenska Europarörelsen, Svenska Paneuropaföreningen och Svenska Kvinnors Europanätverk. Det blev en livlig och intressant diskussion i den grupp som deltog och många frågor ställda till Rickard Schwartz om dagens situation inom EU. Årets Europé i Sverige är ett pris som delas ut av Svenska Europarörelsen (f.d. Europarörelsen i Sverige) sedan 1995 i samband med firandet av Europadagen den 9 maj. Priset Årets Europé instiftades 1995.

 

 

*SKL går med i Europaportalen. Läs mer genom att klicka här.

 

 

SKEN TIPSAR

 

#Den här gången röstar jag

EU-valet den 26 maj 2019 är viktigare än någonsin - det äger rum i ett helt annat sammanhang än tidigare val - och vi hoppas att du vill gå med i kampanjen för ett ökat valdeltagande.

 

För att göra det enkelt att engagera sig, och att dela engagemanget med så många som möjligt, har Europaparlamentets kontor lanserat en webbplats med samma namn som kampanjen: Den här gången röstar jag. Här klickar du för att gå med #denhargangenrostarjag

 

SKENs uppmaning GÅ OCH RÖSTA. Kryssa en kvinna.

 

*Den 14 november bjuder SKL in till nationell dialog om sammanhållningspolitiken. Klicka här för mer information och anmälan.

 

*Jämställdhetspriset

Rekordmånga har nominerats till Svenska Jämmställdhetspriset 2019. Vinnaren kommer att presenteras på Forum Jämställdhet, Sveriges största jämställdhetskonferens som äger rum den 30-31 januari 2019 i Luleå. Klicka här för mer information.

 

 

* #metoo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexandra Pascalidou och Malou von Siwers pratar om

#metoo boken som Alexandra skrivit!

 

 

*Nu finns det möjligheten att se föreställningen Svenska hijabis i SVT och på UR Play.

 

Svenska hijabis väckte stor uppmärksamhet när den sattes upp på Dramaten i Stockholm och turnerade runt i Sverige för drygt ett år sedan.

 

Ni som missade den kan se den redan nu på UR Play: https://urplay.se/program/204022-svenska-hijabis

 

 

*SKENs ordförande deltog på Forum jämställd i Karlstad. Läs mer genom att klicka här.

 

*SKEN vill tipsa om Sveriges Kvinnolobbys hemsida där det finns information om den nya demokratisatsningen. Klicka här för att läsa mer.

 

*SKEN vill tipsa om kampanjen "One Billion Raising. Läs mer genom att klicka här.

 

*SKEN vill tipsa om NIKK och deras årsamanfattning. Klicka här.

 

*SKEN vill tipsa om Sveriges Kvinnolobby och deras artikel om en modern föräldrarförsäkring. Klicka här.

 

*Lena Ag utsedd till generaldirektör för Jämy

Regeringen utsåg den 26 oktober Lena Ag till generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten. Lena kommer närmast från organisationen Kvinna till kvinna där hon är generalsekreterare. Under december månad kommer Lena att tillsammans med cheferna och medarbetare från den administrativa enheten förbereda starten av myndigheten och de övriga medarbetarnas ankomst i januari.

 

 

*SKEN vill tipsa om Sveriges Kvinnolobbys arbete och deras rekmmendationer för ett mer jämställt EU. Klicka här för att läsa rekommendationerna.

 

 

*SKEN vill tipsa om följande artikel på Europaportalen:

 

Sverige Eu-bäst på jämställdhet. Läs mer genom att klicka här.

 

 

*SKEN vill tipsa om följande artikel på Europaportalen:

 

Undersökning: Svensk EU-kunskap växer. Läs mer genom att klicka här.

 

SKEN 2017

På årsmötet i april fastställdes SKENs omarbetade stadgar där bl.a.

jämställdhetsfrågan införs efter att ha tagits bort 2010.

 

Den nya styrelsen består av ordförande Cecilia Silfwerbrand, kassör Siw Wahrstedt och ledamöterna Gabriele Winai Ström och Charlotta Holmquist. Vid vårt konstituerande möte fastslog vi Skens inriktning de kommande åren.

 

Läs hela brevet genom att klicka här.